Порада тижня

Ми звикли називати лідерами керівників компаній чи начальників відділу. Але насправді формальні лідери часто можуть не володіти необхідними якостями, і на практиці бути далекими від прописаних посад. Які ж навички повинен мати лідер?

Цілеспрямованість. Кожен лідер повинен мати якусь глобальну мету. Звичайно, лідер не просто має мету стати мільйонером і мріє про це, лежачи на дивані. Він складає шлях до її досягнення і йде ним, ведучи інших за собою.

Здатність до навчання. Лідери – освічені люди, вони мають знання не в одній вузькій спеціалізації. Разом з тим вони постійно прагнуть до розвитку. Навіть якщо лідер займає топову позицію в компанії, він все одно знайде, що потрібно вивчити, адже світ не стоїть на місці.

Ініціативність. Справжній лідер ніколи не боїться вийти із зони комфорту та ризикнути. Якщо вчасно не проявити ініціативу, доводиться платити серйозну ціну. Тому коли у вас виникають ідеї, не соромтеся їх виразити, навіть, якщо боїтеся, що їх висміють.

Помилки як можливість. Лідер знає, що помилки – це сходинки до успіху. У нього немає страху перед помилками, перед думкою інших – він йде до своєї мети, оступається і вчиться на цьому, щоб наступного разу зробити краще.

Впевненість. Без впевненості ви не зможете навіть стояти перед аудиторією, вона допомагає мотивувати підлеглих і вселяти їм віру в краще у кризові часи.

Емоційний інтелект. Розвинений емоційний інтелект допомагає чітко розуміти та контролювати свої емоції, а також відчувати настрої інших людей. Лідер повинен мати стійкість до стресів, бути непохитним у критичних ситуаціях, вміти справлятися з негативними емоціями.

З інтернет-ресурсу  #Business Week