З Днем Державного Прапора України!

Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій.  У 1848 році на міській ратуші Львова вперше був піднятий синьо-жовтий прапор. З тих пір  прапор став символом боротьби за Незалежність України.

За деякими історичними свідченнями, двокольорове полотно з жовтою смугою зверху було першим прапором УНР. Навесні 1917 у Києві вивісили саме жовто-блакитний прапор, вітаючи повернення Михайла Грушевського з Москви. І нібито він потім затвердив це поєднання кольорів для національного стяга.

Насправді у січні 1918 Центральна Рада на чолі з Грушевським узаконила інший порядок кольорів. Так, у постанові про флот говорилося, що на українських морських прапорах верхня смуга має бути синьою чи блакитною. Коли до влади прийшов гетьман Павло Скоропадський, національна символіка не змінила зовнішнього вигляду, хоча Скоропадському часто приписують “перевертання” кольорів. Після повалення Гетьманату в грудні 1918 уряд УНР остаточно затвердив синьо-жовтий прапор.

Сьогодні наш прапор – символ боротьби, сміливості, незламності, свободи, честі та гідності.

Нехай завжди гордо майорить над Україною синьо-жовтий  стяг волі та єдності українського народу!