Підприємцям нерідко доводиться брати участь у дискусіях: з бізнес-партнерами, конкурентами та навіть користувачами в соціальних мережах. Ось кілька порад, як домогтися успіху в будь-яких дебатах.

Не вступайте в суперечки. Головна порада – по можливості не вступайте в суперечки. Поки ви не стали кандидатом в президенти, вам необов’язково брати участь в дебатах. Але якщо ви вже почали дискусію, дотримуйтеся наступних порад.

Працюйте з аудиторією. Під час дебатів політики не намагаються переконати один одного – вони прагнуть переконати глядачів. Ви можете використовувати цей спосіб, якщо берете участь у публічній дискусії – наприклад, на конференції або в соціальних мережах.

Не реагуйте на провокації. Не відповідайте опонентові, якщо він відходить від теми, та не реагуйте на його провокації. Якщо ви берете участь у публічній дискусії та повинні відповісти, не дозволяйте відволікати вас від заявленої теми. Повертайтеся до неї кожен раз, коли опонент намагатиметься перемикнути увагу.

Більше питайте, а не затверджуйте. Коли ви задаєте питання, то показуєте співрозмовникові, що цікавитеся його точкою зору і хочете її зрозуміти. Крім того, співрозмовник повинен буде відповісти на ваші запитання. Для цього йому доведеться проаналізувати ситуацію і, можливо, подивитися на неї з вашої точки зору.

Перед дебатами проаналізуйте свої тези та можливі помилки. Підготовка – важлива складова успіху в будь-якій дискусії. Якщо ви намагаєтеся придумати аргументи під час суперечки, то ризикуєте програти. Варто заздалегідь вивчити інформацію на тему та продумати свої аргументи.

З інтернет-ресурсу #rabota.ua  #Business Week